Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@03:05:18 GMT

هرآنچه از سبزیکاری در بالکن باید بدانید

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۲۱۲۶۸

هرآنچه از سبزیکاری در بالکن باید بدانید

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اولین باری که سبزیکاری در خانه را دیدم در آپارتمان یکی از اقوام بود. چند گلدان تره، شاهی و ریحان را از فروشگاهی خریده و گذاشته بود روی بالکن کم‌نورشان. سبزی‌ها کم‌جان بودند، اما چیدن‌شان برای سفره شام حس خیلی خوبی داشت. به نظرم آدم هرقدر هم که ناشی باشد سبزی‌هایش از آن سبزی‌های فروشگاهی که بدتر نمی‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تجربه‌اش می‌ارزد. اصلا چرا باید در خانه سبزی بکاریم؟ این همه زحمت فقط به خاطر حس خوبش؟ قطعا نه. در کنار حس خوب می‌شود به محاسنی مثل تولید محصول سالم و ارگانیک، صرفه‌جویی هزینه‌ها و در دسترس بودن آسان سبزی اشاره کرد. علاوه بر این‌ها می‌شود در مصرف آب هم صرفه‌جویی کرد. چطور؟ موقع شست‌و‌شوی میوه‌ها، آب را داخل سینک جمع کنید و از آن برای آب دادن سبزیجات یا دیگر محصولات باغچه‌ای و گلدان‌ها استفاده کنید.

می‌شود گفت بیشتر سبزی‌ها مثل تره، شاهی، شنبلیله، ریحان، نعنا، جعفری، گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای و حتی کدو و بادمجان در خانه قابل کاشت هستند. بستگی دارد شما به کدام علاقه‌مند باشید و چقدر جا برای پرورش آن‌ها داشته باشید. در ادامه سبزیکاری در خانه را گام به گام توضیح داده‌ایم.

گام اول: انتخاب بذر مناسب

چرا انتخاب بذر اولین و مهم‌ترین قدم برای این کار است؟ چون شما اگر بهترین خاک، نور کافی و سایر شرایط محیطی مناسب را داشته باشید، اما بذرتان نامرغوب باشد، همه تلاش‌تان هدر می‌رود. بهتر است از بذر‌های بسته‌بندی شده استفاده کنید، چون این بذر اصلاح و بوجاری شده‌اند و تاریخ انقضا و مقدار بذر مصرفی در هر متر مربع روی آن‌ها هم درج شده.

نکته: برای اطمینان از سلامت بذر می‌توانید یک تست ساده از بذر بگیرید. به همین منظور چند عدد بذر را لای دستمال کاغذی یا یک تکه پارچه نخی نازک بپیچید. دو سه روز آن را با اسپری کردن آب مرطوب نگه دارید. اگر طی این مدت بذر‌ها جوانه بزنند یعنی زنده‌اند و سالم وگرنه باید بی‌خیال کاشت آن‌ها شوید و بذر جدید تهیه کنید.

بهتر است بذر‌ها را چند ساعت تا چند روز قبل از کاشت بخیسانید تا زودتر سبز شوند. تعداد این ساعات بستگی به اندازه بذر و ضخامت پوسته آن دارد. مثلا بذر شاهی و جعفری که ریزند دو ساعت و باقلا و لوبیا که درشتند چهار ساعت باید در آب خیسانده شوند. طی این مدت خیساندن بذر‌ها متورم می‌شوند. مثل وقتی که لوبیا و نخود را برای آش خیس می‌کنیم. می‌گویند آب ولرم باشد بهتر است.

گام دوم: انتخاب خاک مناسب

خاکی برای سبزیجات مناسب است که سبک باشد. اگر از خاک باغچه استفاده می‌کنید آن را الک کنید و مقداری خاک برگ با آن مخلوط کنید. خوب است خاک کمی نم داشته باشد. ولی اگر خاک‌های آماده‌ای مثل پرلیت تهیه کرده‌اید نیازی به این کار نیست. حتی می‌توانید بستر‌های بسته‌بندی شده حاضری را که مخصوص کاشت سبزیجات هستند خریداری کنید. خاک را درون یک گلدان یا ظروف کاشت (فلاور باکس) به ارتفاع حدود یک وجب (۲۰-۱۵ سانتی‌متر) بریزید. دقت کنید ظرف‌تان سوراخ زهکش داشته باشد. آب روی بذر‌های خیس شده را خالی کنید. حتی می‌توانید آن‌ها را روی یک تکه روزنامه بریزید تا موقع کاشت خیلی خیس و آبکی نباشند. بعد بذر‌ها را با دست روی خاک بپاشید. مقدار بذر استفاده شده در هر متر مربع را روی بسته بذر نوشته. شاید با خودتان بگویید قطر گلدان من آن قدر کوچک است که اصلا به محاسبه متر مربع نمی‌رسد. ایرادی ندارد. مهم این است که شما دقت کنید زیاد بذر نپاشید که بعدا مجبور به تنک کردن آن شوید.

نکته ۱: عمق کاشت چقدر باشد؟ بسته به بزرگی و کوچکی بذر، عمق کاشت ۵/۰ تا ۵/۲ سانتی‌متر است.

نکته ۲: چقدر خاک روی بذر بریزیم؟ نباید خیلی روی بذر‌ها خاک بریزید به خصوص در آن‌هایی که خیلی ریزند. چون خاک زیاد باعث نرسیدن نور و اکسیژن شده، خفه می‌شوند و نمی‌توانند جوانه بزنند. فرمول خاصی برای این کار وجود ندارد و بیشتر بر اثر تجربه به دست می‌آید، ولی اگر خیلی اهل عدد و رقم هستید خوب است بدانید مقدار خاک ریخته شده روی بذر تقریبا هم اندازه یا حداکثر دو برابر قطر بذر است. مثلا اگر قطر بذر سه میلی‌متر است سه و نهایتا شش میلی‌متر خاک روی آن ریخته می‌شود.

نکته ۳: اگر جایی خواندید که نوشته بود سبزیجات را می‌توان در بستر‌های خاکی و یا غیرخاکی کاشت منظور از غیر خاکی همین پرلیت است.

نکته ۴: بعضی سبزیجات مثل گوجه‌فرنگی، کلم و تره‌فرنگی برای رشد بهتر باید نشاء‌کاری شوند یعنی اول بذر آن‌ها در خزانه (جایی غیر از گلدان) کاشته شود، بعد در محل کاشت اصلی نشاء‌کاری شود؛ بنابراین بعد از این‌که ارتفاع بوته به حدود ۲۰ سانتی‌متر رسید و در زمانی که یک روز از آبیاری آن‌ها گذشته، باید از خاک درشان آورد و به ظرف کاشت منتقل کرد. البته باید توجه داشت که خاک اطراف ریشه نشاء از هم نپاشد.

گام سوم: آبیاری

بعد از کاشت باید بذر‌ها را آب داد. بهتر است با آبپاش این کار را انجام دهید، نه با شلنگ. چون حجم زیاد آب باعث حرکت بذر‌ها می‌شود و بعد موقع سبز شدن در یک قسمت تراکم زیاد بذر را دارید و در قسمت دیگر کچلی. حتی برای اطمینان از جابه‌جا نشدن بذر‌ها موقع آبیاری، روی آن‌ها را یک گونی یا پارچه نخی نازک بکشید بعد با آبپاش آب بدهید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که بذر‌ها جوانه بزنند. حواس‌تان باشد آن‌قدر هم آبیاری نکنید که بذر‌ها بگندند.

نکته: سبزیجات سبز شده نباید خشکی ببیند و باید در آبیاری آن‌ها خیلی دقت کرد.

گام چهارم: نور و دما

بذر‌ها بعد از آبیاری در خاک مستقر می‌شوند و کم کم شروع می‌کنند به ریشه دواندن. تا قبل از جوانه‌زنی نیاز به نور ندارند، اما به محض جوانه زدن باید چهار پنج روز آن‌ها را در جای نورگیر قرار دهید. جای نورگیر هم جایی است که به طور متوسط شش ساعت از روز را نور داشته باشد.

گام پنجم: هرس

وقتی جوانه‌ها رشد کردند و بوته سبزی هشت برگی شد، دو برگ کوچک انتهایی را که تازه درآمده و در سر ساقه قرار دارد با نوک ناخن بکنید. اگر یادتان باشد این کار را با گل حسن یوسف و بعضی گل‌های دیگر می‌کنیم. فایده‌اش چیست؟ باعث می‌شود برگ‌های بیشتری در پایین ساقه شروع به رشد کنند و محصول‌تان بیشتر شود. اگر ریحان، جعفری و گشنیز کاشته‌اید هرس برایشان ضروری است.

گام ششم: انتخاب ظرف مناسب

معمولا برای کاشت سبزیجات در بالکن از ظروف کاشتی که مستطیلی هستند استفاده می‌کنند، چون عمق کم و سطح زیاد نسبت به گلدان‌های استوانه‌ای دو گزینه کارآمد برای این انتخاب است. این ظروف مستطیلی ممکن است جعبه‌های چوبی باشند یا ظروف پلاستیکی که به فلاور باکس معروفند. از ظروف دورریختنی هم می‌توانید به عنوان ظرف کاشت استفاده کنید. مثلا یک بطری نوشابه را به صورت افقی برش بزنید تا تبدیل به یک گلدان شود. جنس گلدان پلاستیکی، چوبی یا سفالی باشد فرقی به حال رشد سبزیجات ندارد، مهم تأمین عمق مورد نیاز کاشت و داشتن سطح بیشتر برای برداشت زیادتر محصول است. به طور کلی عمق کاشت ظرف نباید از ده سانتی‌متر کمتر باشد.

گام هفتم: زمان کاشت

بهار زمان مناسبی برای کاشت سبزیجات است، چون به‌راحتی می‌شود ظروف کاشت را روی بالکن و در هوای آزاد قرار داد. اما دقت کنید سبزیجات حساس به سرما را در اوایل بهار و بعد ازبرطرف شدن خطر سرمای دیررس بهاره کشت کنید.

گام هشتم: درمان سبزی‌های بیمار یا آفت‌زده

در گزارش‌های آینده به طور مفصل در این باره خواهیم نوشت، اما به طور اجمالی بدانید که به هیچ وجه از سموم شیمیایی برای درمان بیماری‌ها یا آفات سبزیجات خانگی استفاده نکنید. این کار به نفع سلامت خودتان و محیط زیست است. چون سموم ماندگاری زیادی در بافت سبزیجات دارند و تا قبل از بین رفتن اثر سم شما ناچار به چیدن سبزی هستید. سبزی آلوده به سم ارزش مصرف دارد؟ اگر دیدید گلدانی آلوده است تنها راه آن شست‌وشو با آب است. در مواردی می‌توان مایع ظرفشویی رقیق شده را با اسکاچ روی قسمت آلوده مالید و بعد با آب شست. حواستان باشد مایع پای گلدان نریزد.

نکته: یک راه پیشگیرانه برای ابتلا به بیماری، مخلوط کردن مقداری زغال پودر شده در خاک است.

گام نهم: تغذیه

برای تغذیه سبزیجات می‌توانید از کود‌های سبز و ارگانیک یا شیمیایی استفاده کنید. اگر انتخاب‌تان کود شیمیایی است حتما به دوز مصرف روی بسته دقت کنید. استفاده بیش از حد در بدن انسان و حتی گیاه ایجاد مسمومیت می‌کند. به علاوه هزینه خرید کود شیمیایی برای مصارف خانگی به صرفه نیست. پس بهتر است خودتان دست‌به کار شوید و با پسماند‌های گیاهی خانگی کود سبز بسازید.

گام دهم: وسایل مورد نیاز

با هم یک بار وسایلی را که در بالا ذکر کرده‌ایم مرور می‌کنیم: بذر، خاک، گلدان، آبپاش، الک و یک تکه گونی، پارچه نخی یا روزنامه. دستکش و بیلچه هم به کارتان می‌آید.

منبع: جام جم

انتهای پیام/

نکاتی درباره سبزی کاری در بالکن

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دانستنی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۲۱۲۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الو! یه تغییر دائمی چند؟

  مادر و ناخن‌های فرزندش!
این بار درنقش یک مادر نگران فرورفتیم وبا ناخن‌کاری که شماره‌اش را از اینستاگرام پیدا کرده بودیم، تماس گرفتیم. گفتیم که برای دختر ۱۴‌ساله‌مان وقت کاشت ناخن می‌خواهیم و حتما باید آخر هفته باشد تا مزاحم مدرسه‌اش نشود.با گفتن این سن خاص، منتظر منع و توصیه‌ای بودیم اما به‌راحتی برای ما زمان خالی‌‌ای در روز جمعه در نظر گرفت. پیگیرتر شدیم و اشاره کردیم که باید طبیعی باشد تا برای مدرسه‌اش مشکل‌ساز نشود. بی‌تکلف گفت که هرمدلی بخواهیم برای‌مان انجام می‌دهد. ادامه دادیم و پرسیدیم که به صدف ناخن دخترم آسیب نمی‌زند؟ با اطمینان گفت: نه! شش سال است برای خودم هم کار کاشت انجام می‌دهم!مکالمه را تمام کردیم اما متوقف نشدیم. به یک ناخن‌کار دیگر که کم سن‌و‌سال‌تر از بقیه به نظر می‌رسید، تماس گرفتیم. این مکالمه ما را امیدوارتر کرد.تا متوجه سن دخترک خیالی تیم نوجوانه شد، پیشنهاد داد به جای کاشت ناخن، کار ژلیش انجام دهد. گفتیم که دخترم اصرار به کاشت دارد و اوهم صادقانه، بیشتر توضیح داد که بعد ازریمو کاشت،صدف ناخن آسیب می‌بیند و ژلیش برایش بهتر است.ازسختگیری مدرسه گفتیم وشکایت کردیم که دخترمان کمی پر‌رو است واصراربه همین کاشت ناخن دارد‌(خوب در نقش‌مان فرو رفته بودیم!).درجواب‌مان باصداقت بیشتری توضیح دادکه اگرمدرسه حساس است،نمی‌تواندانجام بدهد وبعد درمیان حرف‌هایش، گفت که خودش هم دبیرستانی است و به خاطر مدرسه، ناخن‌هایش را کاشت نکرده است! 

بینی چند؟
برای شناخت مسیرعمل بینی،خودمان راجای یک دختر۱۵ساله‌زدیم.با کلینیک زیبایی اول تماس گرفتیم وسن‌مان راگفتیم.منشی گفت که دکتر فقط برای بالای ۱۷سال عمل بینی انجام می‌دهد. پافشاری کردیم.گفتند زیر۱۶سال، قانونی نیست! برای اصرار بیشتر پاسخ دادیم که در قانون همچین چیزی ندیده‌ایم. او هم به سن رشد اشاره کرد وگفت ‌تاوقتی که صفحه‌ رشد بسته نشود،عمل دماغ انجام نمی‌دهند. پافشاری را تمام کردیم. شماره‌‌ پزشک بعدی را گرفتیم. انتظار جواب متفاوتی نداشتیم‌‌ اما مکالمه، خلاف انتظارمان پیش رفت.منشی مطب سن‌مان را که شنید، اشاره‌ای به قانون نداشت وصرفا ازماخواست که یک‌سری آزمایش انجام دهیم تا مطمئن شوند که صفحه‌‌ رشدمان بسته ‌است واگراین‌طورباشد، برای‌مان عمل را انجام می‌دهند.اسمی هم ازقانونی که مربوط به محدودیت سنی باشد، نیاورد. ادامه دادیم که عمل طبیعی نمی‌خواهیم و دنبال تغییریم و پرسیدیم که دکتر عمل فانتزی و عروسکی انجام می‌دهد؟ به‌راحتی گفتند‌ تا جایی که بشود برای‌مان این سبک هم کارمی‌کنند.دو سؤال! چرا تنها ملاک عمل جراحی‌ بدون بازگشت را‌ شرایط جسمی می‌دانستند؟! چطور است که هر کلینیک و مطب، برای خودشان قانون دلخواهی وضع می‌کنند؟!

خالکوبی! 

امیرحسین علی‌نیافرد
شاید در صنعت مد و لباس دیده و شنیده‌ایم که بعضی‌ها به‌دلیل ورزش و اندام خوبی که دارند وارد این صنعت می‌شوند تا برای شرکت‌های معروف و محبوب با درآمد بالا مدل لباس در جشنواره‌های مختلف جهانی باشند اما باید به خدمت شما مخاطب گرامی برسانم که بعضی از سالن‌های ویژه تتو از مخاطبان علاقه‌مند در فضای مجازی می‌خواهند که با هزینه‌ای کمتر تبدیل به مدل‌های تتوی آنها به دیگر مشتریان خود شوند.با کمی جست‌وجو در یکی از سایت‌های مطرح برخط با یکی از صاحبان این مشاغل آشنا شدم و زمانی که پرسیدم قیمت مدل تتو چقدر می‌شود، گفت: حداقل قیمت یک میلیون تومان به بالا در می‌‌آید که خود مشتری باید هزینه رنگ و طرح را بدهد.در ادامه وقتی خودم را به‌عنوان یک‌فرد دبیرستانی معرفی کردم، صاحب این سالن گفت که قبلا برای چند دبیرستانی و زیرسن قانونی این کارراانجام داده بودند وبه‌دلیل ماجرایی که برای آنها پیش آمده، دیگر برای زیر ۱۸سال خدماتی ارائه نمی‌دهند.اما در ادامه جست‌وجوهایم به یک مورد دیگر برخورد کردم که وقتی به او گفتم ۱۶سال سن دارم، مخالفتی نکرد. همین واکنش به نوع خود جالب و قابل‌توجه بود. به‌طور کلی اگر این مراکز تتو به مشکل خاصی از طرف خانواده نوجوان برخورد نکنند، هیچ مانع و محدودیت و قانونی برای این کار در سنین زیر ۱۸ سال وجود ندارد. 

۱۵میلیون ناقابل!
در ابتدا با سهیل گفت‌وگو کردم که آرایشگر ویژه در یکی از مناطق تهران است. وقتی از او پرسیدم برای خالکوبی چه باید کرد، گفت می‌توانید به سایت مربوطه مراجعه کنید تا بتوانید با انواع مدل‌های تتو آشنا شوید. وقتی به او یک مدل در اندازه متوسط برای کمر پیشنهاد دادم با قیمت ۱۵ میلیون تومان روبه‌رو شدم که در نوع خود جالب و قابل تامل است.در ادامه ازاو پرسیدم که از لحاظ درد سوزن، فردی که تتو می‌خواهد چه قدر درد می‌کشد که او گفت با تزریق آمپول‌های بی‌حسی، تامی‌توانیم طرح‌های مشتری را اعمال کنیم و بعد از انجام کار، مشتری دیگر درد خاصی را متوجه نشود.یکی دیگر از مواردی که امروزه نوجوانان به سمت و سوی آن علاقه نشان می‌دهند، تتو‌های ست یا شبیه و مشترک بین پسران ودختران نوجوان است. درباره تتو‌های مشترک یا ست پرسیدم و سهیل گفت که این کار را نیز انجام می‌دهد و محدودیتی ندارد.


دیگر خبرها

  • خواص بی نظیر نخود فرنگی برای لاغری | هر فنجان نخود فرنگی چقدر کالری دارد؟
  • کاشت ۵۲ هزار نهال در بخش کدکن
  • اعجاز سنگ نمک را بدانید تا از بلای مختلف و انرژی‌های منفی به دور باشید | خود را به آرامش دعوت کنید
  • با این مواد غذایی درد را فراموش کنید
  • (ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی
  • آنچه باید درباره سندرم ناخن زرد بدانید
  • آنچه باید سندرم ناخن زرد بدانید
  • کاشت ۲۰۰ اصله نهال در گلپایگان
  • الو! یه تغییر دائمی چند؟
  • اجرای طرح ایجاد باغچه‌های خانگی کاشت سبزیجات سالم در شهرستان کرمان